keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Oskun muistolle


Tänään saimme täällä Elkassa tiedon kollegamme Osmo Palosen poismenosta. Minä ja moni muu elkalainen oli Oskun kanssa tekemisissä useissa työasioissa ja joskus myös vapaa-ajan riennoissa.

Osku tuli arkistomaailmaan Honeywelliltä kirjapainoautomaatiojärjestelmien myyntitehtävistä. Uusi pesti löytyi Mikkelin ammattikorkeakoulusta, jonne hänet palkattiin projektipäälliköksi kehittämään sähköistä arkistointia. Osku tapasi sanoa ”hyvin suunniteltu on hyvin suunniteltu”.  Tärkeintä on päästä tekemään. Tulosta syntyikin nopeasti. Myyntimiehenä Osku hommasi asiakkaita ammattikorkeakoulun uudelle tallennusjärjestelmälle ja johti samanaikaisesti monia ammattikorkeakoulun projekteja. Hänen panostaan digitaalisen arkistoinnin kehittämisessä Mikkelissä ei voi väheksyä. 

Elka oli mukana monissa Oskun vetämissä Mikkelin ammattikorkeakoulun kehittämishankkeissa. Mieleenpainuvin oli Elkad-projekti, jonka pohjalta syntyi monen arkiston nykyään käyttämä Yksa-arkistointijärjestelmä. Osku myös oli tutkijana Elkassa, kun hän jatkoi 1970-luvulla kesken jääneitä historian opintojaan. Eläkevuosinaan Osku kävi Elkassa selvittämässä historiatiimin jäsenenä entisen työnantajansa Altim automationin vaiheita.

Osku oli hyvä verkostoitumaan, kotimaan lisäksi myös kansainvälisesti. Hän seurasi tiedonhallinnan kehittymistä ja toi uusinta uutta esille mm. Liikearkistoyhdistyksen Faili-lehdessä, jonka pitkäaikainen päätoimittaja hän oli. Kursseille ja Liikearkistopäiville, joiden järjestelyissä Osku oli mukana, hän kutsui alustamaan tiedonhallinnan johtavia ulkomaalaisia asiantuntijoita. Liikearkistoyhdistyksessä Osku toimi myös puheenjohtaja, hallituksen ja toimikuntien jäsenenä sekä luennoitsijana.

Pekka Henttonen toteaa blogissaan osuvasti arkistoalan ulkopuolelta tulleen Oskun tuoneen uusia näkökulmia suomalaiseen tiedonhallintaan. Toimittajana aikaisemmin toiminut Osku näki, että kriittiselle keskustelulle on oltava sijansa arkistoalallakin.   
 
Jarmo Luoma-aho
Arkistonjohtaja

Ei kommentteja: