perjantai 2. lokakuuta 2015

Hajatuksia Liikearkistopäiviltä


Ohessa muutamia hajanaisia ajatuksia eilen päättyneiltä Suomen 15. Liikearkistopäiviltä:

  • Piristävää, että esityksistä vain yksi käsitteli massiivista tietojärjestelmähanketta. Yhteen aikaan näitä ”määrittelimme kolme vuotta ja rakensimme neljä vuotta” –esityksiä oli arkistoalan seminaarit pullollaan.


  • Yksityisarkistolainsäädännön rahoitusta koskeva uudistus ei nauti kentällä kovin suurta luottamusta. Eniten pelätään Kansallisarkiston ”pukki kaalimaan vartijana” –roolin kasvamista. Keksitäänkö Rauhankadulla paljon ”yksityisarkistoja hyödyttäviä hankkeita”, jotka pohjautuvat Arkistolaitoksen omiin tarpeisiin.

  • YKSA-arkistojärjestelmää kehuttiin paljon niin maksetuissa kuin maksamattomissakin puheenvuoroissa. Ihmettelen kovasti, että miksei Finna-konsortio ole yhtään kiinnostunut järjestelmästä, joka on kaikista laajimmin käytössä arkistosektorilla. Onko lähtökohtaisesti kyse resurssi- vai asenneongelmasta?

  • Valitettavasti Liikearkistopäiville osallistuu entistä vähemmän yritysten arkistonhoitajia ja asiakirjahallinnon ihmisiä. Suurin osa osallistujista ja puhujista on nykyisin julkishallinnosta, oppilaitoksista tai muista julkisrahoitteisista organisaatioista. Onneksi mukana oli sentään Ahlströmin, Nokian ja Disecin esitykset.

Tarkempia kuvauksia päivien annista on tulossa seuraavassa Failissa.

Olli Alm
Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö

Ei kommentteja: