keskiviikko 26. elokuuta 2015

Luotettava kumppani


"Sähköinen pitkäaikaissäilytys on suunniteltu tapa toimia."
                                       - IT-asiantuntija J.S. vuonna 2011
"Sähköisessä pitkäaikaissäilytyksessä tärkeintä on palveluntarjoajan luotettavuus."
                                      - vanha suomalainen kansanviisaus
 
Aloittelin nykyisessä hommassani syksyllä 2009. Silloin oli arkistosektorilla kunnon tekemisen meininki käynnissä. Odoteltiin KDK2011 –hankkeen valmistumista ja sen myötä lopullista ratkaisua lähes kaikkiin ongelmiin. Yksityisillä keskusarkistoilla oli käynnissä isot digitointihankkeet, mutta nou hätä, kahden vuoden päästä valmistuva KDK-PAS ratkaisi säilytysongelmat. Joillakin ei ollut omia arkistotietojärjestelmiä, mutta nou hätä, kaikkihan menee kuitenkin KDK:n asiakasliittymään.
Kauhealla kiireellä pyrimme yhtenäistämään metatietoja. Itsekin olin tuoreeltaan mukana ainakin kolmessa eri työryhmässä, joissa pohdittiin metatietojen yhdenmukaistamista. Osa oli arkistosektorin sisäisiä, osa taas sektoreiden välisiä.

Haikeana muistelen sitä tekemisen meininkiä ja optimismia. Nyt – kuusi vuotta myöhemmin – ei ole meillä PAS:ia, eikä kaikilla vielä niitä omia arkistojärjestelmiäkään. KDK:n asiakasliittymä sentään on, mutta sinnekin on aineistojaan saaneet vain harvat ja valitut. Ja eipä tuo kuulemma edes tue kerroksellista kuvailua. Metatietojen yhtenäistämisellä oli kiire, vaikka hukkaan taisi valua sekin työ. Tässä väliajalla arkistosektorin kuvailu päätettiin laittaa uusiksi, mutta sekin on vielä kesken. Odotellaan kuulemma sitä, että kansainvälisellä kentällä tapahtuu jotakin.

Paljon on julkishallinnossa seireenejä, jotka laulavat: "tule meidän kelkkaan, tule meidän kanssa tekemään yhteistyötä. Meidän kanssa elämä on ihanaa." Sivulauseessa seireeni jatkaa vielä: "…tällä asiallahan on vaikutusta myös valtionavun jakamiseen." Yhteistyö on ihanaa, ja sillä tavalla säästetään kuulemma miljoonia euroja vuosittain. Väistämättä näiden viivästymis- ja perumisuutisten keskellä tulee mieleen kuitenkin sellainen ajatus, että onko suomalainen julkishallinto luotettava kumppani?

Olli Alm
Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö

Ei kommentteja: