torstai 9. huhtikuuta 2015

Homelinjasto

Sota-arkistoprojektille on tullut vastaan hyvin iso, noin hyllykilometrin kokoinen, määrä homeisia asiakirjoja. Osa niistä kunnostetaan Helsingissä Kansallisarkiston Sörnäisten toimipisteessä, mutta valtaosa Sota-arkistoprojektin tiloissa täällä Elkassa. Homeisten aineistojen käsittelyä varten on tehty toinen tuotantolinja, jonka YIT:n miehet kävivät tänään aamupäivällä nikkaroimassa.

Kuvissa näkyvä, muovilla eristetty, alue on alipaineistettu ja siellä oleva ilma puhalletaan suoraan ulos. Alueella työskenteleville arkistonjärjestäjille tulee lisäksi suojavaatteet sekä raitisilmamaskit. "Kupla" alkaa olemaan jo valmis, joten seuraavaksi sinne asennetaan työpisteet ja sen jälkeen linjasto on tuotantokäyttövalmis ja siellä voidaan aloittaa homeisten aineistojen kevytkunnostaminen ja luettelointi.

Sota-arkistoprojekti on kahdeksantoista hyllykilometrin laajuudellaan jo muutenkin ainutkertainen arkistoalan hanke Suomessa, ja varmasti näin ison homeisen aineistomäärän käsittely on myös jonkin sortin Suomen ennätys.

 

Olli Alm
Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kysyn ihan uteliaisuudesta: mitä aineistoa tämä homeinen kilometri on?

Olli Alm kirjoitti...

Käsittääkseni ihan tavallista ex-Sota-arkiston T-sarjan aineistoa. Arkistonmuodostajista en osaa sanoa.

Johannes Valo kirjoitti...

Kyseinen pätkä on T-sarjan luovutusjärjestyksen osaa, joka on todennäköisesti aikoinaan odotellut hyllyttämistä (kenties kosteina?) pisimpään puulaatikoissa huonohkoissa olosuhteissa. Sota-arkiston Siltavuorenrannan kaikissa makasiineissa ei ollut edes lämmitystä ennen 1950-luvun loppua. Tietenkin osa tästäkin osuudesta on hyväkuntoista ja yksittäisiä homeisia aineistokokonaisuuksia on tullut vastaan muuallakin. Myöskään olosuhteet asiakirjojen synty- ja aktiivivaiheessa eivät sotaolosuhteissa tietenkään ole olleet useinkaan parhaat mahdolliset.