tiistai 14. lokakuuta 2014

3D-suunnitteluaineistojen arkistointi


Jo useamman vuoden ajan olemme Elkassa pohtineet sitä, että kuinka 3D-suunnitteluaineistoja voitaisiin ottaa vastaan ja arkistoida pitkäaikaisesti. Erityisen akuutti tilanne on teollisen muotoilun arkistomme FIDAn kohdalla. Teollisen muotoilun alalla suunnittelutyö kun on tapahtunut tietokoneavusteisesti jo 1980-luvun puolesta välistä saakka. Mutta tämä sama asia koskee tietysti monia muitakin toimialoja, kuten graafista suunnittelua, arkkitehtuurisuunnittelua, jne.

Tähän ongelmaan ei ole kehitetty ratkaisua vielä muuallakaan Suomessa. Esimerkiksi Kansallisen Digitaalisen Kirjaston standardisalkusta 3D-formaatit vielä puuttuvat. Syy on siinä, että kukaan ei ole vielä miettinyt tätä asiaa. Onneksi nyt on kuitenkin päänavaus tulossa.

Hyvin pitkän linjan teollinen muotoilija Jorma Pitkonen sai vuonna 2012 Alfred Kordelinin rahastosta apurahan, jonka tarkoitus on ”teollisten muotoilijoiden arkiston FIDAn sähköisten materiaalien kartoitus ja päivitys”. Pitkonen – jolla itsellään on kolmenkymmenen vuoden kokemus ohjelmistojen käytöstä – teki selvityksen siitä, että mitä tiedostoformaatteja muotoilutoimistot käyttävät ja ovat käyttäneet. Ja yhdessä Elkan, FIDAn ja Mikkelin ammattikorkeakoulun 3D-gurun Esa Hannuksen kanssa olemme miettimässä suositusta arkistointiformaateista. Pitkosen selvitys valmistuu vuoden vaihteeseen mennessä, ja sen jälkeen se on tarkoitus lähettää tiedoksi Ornamon ja TKO:n jäsenistölle. Suositukseen sisältyy myös luettelo Elkan tukemista 3D-formaateista.

Elkan/FIDAn kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että meidän on ensi vuoden alkupuoliskolla luotava valmius 3D-suunnitteluaineistojen vastaanottamiseen ja arkistointiin. Sen verran voin jo paljastaa, että FIDAn kohdalla on tarkoitus luoda ”sähköinen postilaatikko”, jonne muotoilutoimistot voivat aineistonsa lähettää. Tämä malli on helposti integroitavissa tuotantoprosessiin, sillä ”paketti” voi olla sama kuin joka lähetetään tuotteen valmistavalle yritykselle.

Arkistoformaattilistaus on vasta luonnosasteella, mutta sen verran voin paljastaa, että siirtoformaatit IGES, STEP ja STL ovat ainakin mukana.
 
Olli Alm
Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö

1 kommentti:

Mars Ambros kirjoitti...

Hei ! Ajankohtainen, ja tarpeellinen hanke !

Tällä voi olla synergiaa MAMKin
Sähkö- ja Informaatiotekniikan laitoksen suunnitelmiin !

Yritämme saada osana laajempaa eforttia tähän tutkijaresursseja Mamkiin parhaillaan.

Jos resurssien haku etenee, tulen ottamaan yhteyttä. Markku J. Rossi