keskiviikko 13. elokuuta 2014

Elämää vuonna 1 jES


Kesäkuun 17. päivä tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun The Guardian ja The New York Post –lehdet aloittivat julkaisemaan tietovuotaja Edward Snowdenin luovuttamia dokumentteja. Tämän nyt noin reilun vuoden mittaisen ajanjakson aikana käsitys viranomaisten harjoittamasta salakuuntelusta, valvonnasta ja kyvystä seurata tietoliikennettä on muuttunut täysin. Kesälomallani satuin ihan sattumalta kuulemaan Yle Puheessa suomalaisen F-Secure –tietoturvayhtiön toimitusjohtajan Christian Fredriksonin pitkän haastattelun. Fredriksonin mukaan tilanne nyt vuonna 1 jES on täysin toinen kuin aiemmin. Parhaiten tämä näkyy yritysten suhtautumisessa pilvipalveluihin. Tuotekehitysaineistojen, ja muiden liiketoiminnan kannalta keskeisimpien asiakirjojen, kannalta pilvipalveluista on tullut suoranainen kirosana. Saksassa on jopa puhuttu siirtymisestä takaisin kirjoituskoneiden käyttöön.

Toisaalta yksityiset kuluttajat käyttävät palveluita kuten aina ennenkin. Katsokaapa seuraavan kerran kun lataatte uutta sovellusta Google Playstä, iStoresta tai Windows kaupasta, että mihin kaikkiin tietoihin se sovellus haluaakaan käyttöluvan. Usein listalla on ainakin omat kuvat, tiedostot, sijainti ja yhteystiedot. Tavalliset kuluttajat ovat siis vapaata riistaa. Siksi on mielestäni ihan hyvä lähtökohta olettaa, että kaikki mitä teet kännykälläsi, sekä esimerkiksi Googlen tai Facebookin sovelluksilla, päätyy joka tapauksessa jonkin tahon haltuun. Eli oikeasti tärkeät asiat kannattanee hoitaa jollakin ihan muulla tavalla ja välineellä.

Ja kyllähän tuolla kaikella edellä mainitulla on vaikutus myös tänne arkistomaailmaan. Ei mekään täällä Elkassa talleteta yritysten asiakirjoja Google Driveen, tai muuhun pilvipalveluun, vaan kyllä niille on ihan muunlaiset tallennuspaikat. Toisinaan joku voi napista hinnasta, ja sanoa, että ”pilvipalvelusta x saa tallennustilaa 20 senttiä per gigatavu”. Niinhän sieltä varmasti saa, mutta luotettava arkistopalvelu on kyllä aivan toinen asia.
 
Olli Alm
Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö

Ei kommentteja: