torstai 15. toukokuuta 2014

Olikohan loppuun asti mietitty päätös?

EU-tuomioistuimen ns. Google -päätös on herättänyt runsaasti kritiikkiä. Viimeisimpänä asiaa kommentoi BBC:n haastattelussa Wikipedian perustaja Jimmy Wales, joka kuvaa tuomiota laajamittaisimmaksi Internetin sensuroimista koskevaksi päätökseksi.

Useimmat kriitikot nostavat esille ensisijaisesti tuomion epämääräisyyden. Kukaan ei tunnu tietävän, että koskeeko se myös muita hakukoneyhtiöitä, kuten Yahoota ja Bingiä. Eikä myöskään sitä, että mikä on sellainen vanhentunut ja arkaluonteinen tieto, joka pyynnöstä täytyy poistaa. Toisin sanoen päätöksen tulkintaan ei ole minkäänlaista ohjeistusta.

Muistiorganisaatioiden näkökulmasta tämä on vielä vain ukkosen jyrinää horisontissa, koska se koskee hakukoneiden ja sivustojen välisiä yhteyksiä, ja poistovelvoite on annettu nimenomaan hakukoneyhtiölle. Mutta tämä ajatus oikeudesta tulla unohdetuksi on paljon laajempi, ja siihen ottaa kantaa myös EU:n tietosuojadirektiivi. Siinä vaiheessa kun jotkut neropatit päättävät laajentaa oikeuden koskevan hakukonelinkkien lisäksi myös niiden taustalla olevia rekisteri- ym. aineistoja, niin arkistoissa ympäri Eurooppaa kuuluu varmasti syvä ja pitkä huokaisu.

Tässä tilanteen kehitystä seuratessa on kiva odotella, että milloin joku ex-poliitikko, vaikkapa Tony Blair tai Silvio Berlusconi, keksii pyytää arkaluontoisten linkkien poistamista...

Olli Alm
Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö

Ei kommentteja: