tiistai 13. toukokuuta 2014

Oikeus tulla unohdetuksi


Tämän päivän merkittävin uutinen (toistaiseksi) tuli vaihteeksi jostakin muualta kuin Ukrainasta, nimittäin Luxemburgissa sijaitsevasta EU-tuomioistuimesta. Siellä tehtiin päätös, jonka mukaan ihmisellä on oikeus tulla unohdetuksi. Jostakin syystä Yleisradio ei ole noteerannut koko uutista, vaikka esimerkiksi BBC:n verkkosivuilla se on ollut ykkösjuttu aamupäivästä lähtien. Kyseessä on siis espanjalaismiehen tapaus, jossa hän valitti tuomiostaan, että Googlen täytyy poistaa hakutuloksistaan hänen vanhaa konkurssitapaustaan koskevat linkit. Ja nyt Googlen on siis taivuttava poistamaan arkaluontoiset linkit henkilön niin pyytäessä.
Tuomiothan ovat pitkään olleet eri maissa julkisia. Samoin iso osa oikeudenkäyntiasiakirjoista. Suomessa Kauppalehden protestilistalta on vuosikymmenten ajan voinut katsella, että millä firmoilla on maksuja rästissä. Kaikki tämä tieto on ollut aina ennenkin julkista – ja on sitä tietysti jatkossakin. Mutta jotenkin maailma ei ole vielä sopeutunut digitaaliseen murrokseen. Tieto ja sen julkisuus ei ole muuttunut. Ainoastaan tiedon löydettävyys on muuttunut, ja se laittaa nyt ihmisiltä pasmat sekaisin. Ja kestänee vielä hyvinkin vuosikymmeniä, ennen kuin synapsimme ovat järjestäytyneet uudelleen digitaaliseen maailmaan sopivaksi. Sitä ennen tulee varmasti ylilyöntejä puolin ja toisin. Joissakin tapauksissa tietoa on liian helposti saatavilla, ja toisissa tapauksissa sitä taas pantataan tarpeettomasti.
Tämä uutinen koskettaa tietysti arkistoja ja muitakin muistiorganisaatioita. Koskeeko oikeus tulla unohdetuksi arkistoaineistoakin. Mitä jos joku sotaveteraani nyt ilmoittaisi, että hänen nimensä on poistettava sotapäiväkirjoista ja hänen kantakorttinsa tuhottava. Jään mielenkiinnolla seuraamaan kehitystä.
Olli Alm
Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö

Ei kommentteja: