perjantai 7. helmikuuta 2014

Vastakkainasettelun aika ei ole ohi


Tuntuuko ketään muuta vaivaavan tietyt ristiriitaisuudet tiedonhallinnan kentällä? Esimerkiksi datan avaaminen ja avoimen datan hyödyntäminen tuntuvat olevan nyt ykkösjuttuja, joilla valtionhallintokin haluaa luoda uutta talouskasvua. Mutta vastaavasti taas toisella kädellään valtio on tiukentamassa tekijänoikeuslainsäädäntöä ja ennen kaikkea tietosuojanormeja. Pelkästään jo Finnassa olevien kuvailutietojen avaamisesta avoimena datana on väännetty pari vuotta, eikä siinä ole edes kyse mistään erityisen arkaluonteisesta aineistosta, vaan pelkästään kulttuuriaineiston metatiedosta. Kovin vaikealta tämä datan avaaminen tällä hetkellä tuntuu.

Toinen trendi on tietenkin ketterän kehityksen menetelmän käyttäminen ohjelmistosuunnittelussa. Lähdetään pienestä liikkeelle, tehdään proto, otetaan käyttäjät mukaan jo heti alkuvaiheessa. Mutta samaan aikaan saa sanomalehdistä lukea julkishallinnon yhä kalliimmista ja kalliimmista tietojärjestelmähankkeista. Kanta-arkiston ja potilastietojärjestelmien kohdalla puhutaan sadoista miljoonista tai jopa yli miljardista. Ministeriöidenkin asianhallintajärjestelmät tuntuvat maksavat järjestään vähintään kymmeniä miljoonia euroja. Viimeisimpinä ollaan nyt hankkimassa Virosta Kansallista palveluväylää, jonka alustava hintalappu on 120 miljoonaa.

Tsemppiä vaan sille ketterälle kehittäjälle, joka haluaa jostakin noista sadan miljoonan euron järjestelmistä saada ulos vaikkapa jonkun Mikkeliä koskevan tietoaineiston. Tai no, kyllähän rahalla saa ja hevosella pääsee, mutta hintalapussa lienee vähintään kuusi numeroa.
Olli Alm
Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö

Ei kommentteja: