keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Viimeiset dinosaurukset


Elinkeinoelämän tutkimuslaitos julkaisi maanantaina Mika Pajarisen ja Petri Rouvisen tutkimuksen tietokoneiden uhkasta eri ammattikunnille. Yleisradio teki nettisivuilleen taulukon, josta voi hakea eri ammattikuntia, ja katsoa niiden katoamisen todennäköisyyksiä ja työpaikkojen lukumäärää. Määritelmän mukaisesti todennäköisyys kertoo sen, että kuinka todennäköisesti ammatti häviää tai sen sisältö olennaisesti muuttuu seuraavien 10-20 vuoden aikana. Meistä arkistoihmisistä oli sanottu näin:
  • Arkistotyöntekijät, tn 94,5 %, työpaikkojen lkm 677
  • Arkistonhoitajat ja museoalan erityisasiantuntijat, tn 38,3 %, työpaikkojen lkm 1419
Kyllähän kehitys kentällä on ollut tämän suuntaista jo pitkään. Kovinkaan monesta yrityksestä ei löydy enää työntekijää, jonka nimekkeessä mainittaisiin sana "arkisto". Sama koskenee myös julkistakin sektoria. Vanhojen arkistonhoitajien siirryttyä eläkkeelle, on heidän tehtäviään siirretty tietohallinnon, lakiasiainosaston ja joissakin tapauksissa jopa kiinteistönhallinnan työntekijöille. Siinä mielessä tuo ETLAn tutkimuksen kuvaama uhka arkistoalan työpaikoille (tai ainakin ammattinimikkeille) on hyvin todellinen.
Kaipa meitä arkistonhoitajia - erään aikakauden viimeisiä dinosauruksia - jää kuitenkin vielä päätearkistoihin. Vaikka ammattinimikkeet ovat täälläkin kyllä jo aikaa sitten muuttuneet tietopalvelusihteereiksi, kehittämispäälliköiksi sun muiksi. Katsotaan nyt, että missä vaiheessa perinteikäs arkistomestarin titteli vaihtuu logistiikan- ja kiinteistöjenhallinnan asiantuntijaksi.
Olli Alm
Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö

3 kommenttia:

Osku kirjoitti...

Kannattaa siis lukea tämä tulos oikein:
" Määritelmän mukaisesti todennäköisyys kertoo sen, että kuinka todennäköisesti ammatti häviää tai sen sisältö olennaisesti muuttuu seuraavien 10-20 vuoden aikana."
Olen nyt päättelemässä kesäkuussa 1970 alkanutta työuraani ja omalta osaltani voin vakuuttaa, että on tärkeää, että sen "sisältö on oleellisesti muuttunut" tuona aikana. Se on hyvä juttu, kukapa niitä samanlaisia asioita jaksaisi 45 vuotta vatvoa; ainakaan niin että töihin meneminen tuntuisi aina mukavalta.

Anonyymi kirjoitti...

Ette sitten viitsineet linkittää tuota kiinnostavaa taulukkoa suoraan tähän juttuun?

Anonyymi kirjoitti...

http://yle.fi/uutiset/milla_todennakoisyydella_ammattisi_katoaa__koko_etlan_lista_taalla/7028199