maanantai 4. marraskuuta 2013

Tulevaisuutta rakentamassa


Mikkelin ammattikorkeakoulun Open Source Archive –hankkeessa ollaan nyt toteuttamassa Elkan Capture –projektissa määritellyn mukaista palveluarkistojärjestelmää. OSA-hankkeen kumppanina, ja tulevan tietojärjestelmän käyttäjänä, on Elka tietysti hyvin aktiivisesti mukana järjestelmän rakentamisessa. Hommahan hoidetaan ketterän kehityksen periaatteiden mukaisesti, eli annamme viikoittain palautetta, ja järjestelmää kehitetään annetun palautteen mukaisesti. Testaus pääsi käyntiin Juhannuksen tienoilla, kun proto julkaistiin. Sitä testailtiin ja kehiteltiin neljän kuukauden ajan, kunnes lokakuun lopulla proto ”saavutti” alfa-version asteen. Alfa-versio tarkoittaa sitä, että järjestelmässä on jo kaikki ydintoiminnot olemassa. Samalla kehityssykli hidastettiin yhdestä viikosta kahteen viikkoon. Toisin sanoen Alfa-versiosta ilmestyy uusi versio aina kahden viikon välein, kun taas proto uudistui viikoittain.
 
 
Kuvankaappaus Alfa-version arkistonhoitajan käyttöliittymästä. Allekirjoittanut on juuri testimielessä tallentanut järjestelmään Elkan Arkistojen päivän julisteen.

Uskoakseni palveluarkistojärjestelmän arkistonhoitajan käyttöliittymä on nyt noin 50 prosenttisen valmis. Kaikki perustoiminnot ovat jo olemassa, joten seuraavaksi täytyy keskittyä käytettävyyteen ja käyttöliittymän kehittämiseen. Kyllä Alfa-versiollakin pystyy jo aineistoa luetteloimaan ja hakemaan, mutta ei se hauskaa ole. Melko lähellä tuotantoversiota oleva Beta julkaistaan todennäköisesti helmi-maaliskuun tienoilla. Betassa pitäisi olla mukana jo kehittyneempi käyttöliittymäkin. Beta tulee olemaan jo niin valmis, että sen kanssa voimme aloittaa tuotantokäyttöpilotit. Ja kun arkistonhoitajan käyttöliittymä on valmis, niin sen jälkeen keskitymme asiakasliittymän tekoon sekä Capture-Clientin sovittamiseen OSA-järjestelmään.
 
 
Kuvankaappaus Alfa-version arkistonhoitajan käyttöliittymästä. Allekirjoittanut on juuri testimielessä tallentanut järjestelmään Elkan Arkistojen päivän julisteen metatietoja. Kuvassa on linkitykset kokoelmaan, toimijaan, toimintaan, tapahtumaan ja paikkaan.
 
Paljon virtaa vielä vettä Siekkilänjoessa ennen kuin uusi arkistotietojärjestelmämme on tuotantovalmis, mutta ihan selkeästi olemme kuitenkin oikealla tiellä. Eikä järjestelmän oletetakaan olevan lopullisessa muodossa projektin päättyessä. Päinvastoin, järjestelmää on tarkoitus ylläpitää ja kehittää koko sen elinkaaren ajan. Ja koska järjestelmä tehdään avoimen lähdekoodin palasista, niin on meillä käyttäjillä entistä suuremmat mahdollisuudet vaikuttaa järjestelmän kehittämiseen. Jokaisesta pienestä muutoksesta ja toteutetusta rajapinnasta ei siis tarvitse maksaa maltaita ohjelmistofirmalle, vaan kehittäminen tapahtuu nimenomaan käyttöjäyhteisön toimesta.
 
Capture ja OSA -projektit tuntuvat (luonnollisestikin) herättävän hyvin paljon kiinnostusta kentällä. Kyselyitä tulee niin Elkan yritysasiakkailta (eli koska saamme siirrettyä sähköisen aineistomme sinne) kuin myös kollegoilta muista arkistoista. Ei toisaalta mikään ihme, sillä eihän Suomessa kovin montaa uutta arkistotietojärjestelmää tällä hetkellä kehitellä.
 
Olli Alm
- Kirjoittaja toimi projektipäällikkönä Capture-hankkeessa ja toimii asiantuntijana OSA-hankkeessa

Ei kommentteja: