tiistai 12. marraskuuta 2013

Arkistojen päivän huumaa


Elkan Arkistojen päivän tapahtuma keräsi jo toisena vuotena peräjälkeen kaksisataa vierasta tutustumaan keskusarkistomme toimintaan. Maakuntalehdessä perjantaina julkaistu otsikko sai minutkin oikein hätkähtämään: Suosittu arkistotapahtuma lauantaina Mikkelissä”. Siis hetkinen… siinä mainitaan sanat ”arkisto” ja ”suosittu” samassa lauseessa. Runsaan kävijämäärän lisäksi erittäin positiivista oli myöskin saavutettu medianäkyvyys. Tapahtuman tiimoilta tehtiin nimittäin kaksi radiohaastattelua ja kolme lehtijuttua.

Arkistojen päivän tapahtuman suosio on jo itsessään hyvä esimerkki asiasta, jota olen tässäkin blogissa usein toistellut: kyllä (asiakirjallinen) historia ihmisiä kiinnostaa, kun se vain paketoidaan oikein. Ja ilmeisesti olemme siinä paketoinnissa jollain tavalla onnistuneet, kun kävijämäärät ovat olleet kasvusuunnassa.
Kuvassa "lentoemäntiä", jotka ottivat vieraat vastaan tutustumaan matkailuaiheiseen näyttelyymme

Ei Arkistojen päivän tärkein anti ole mielestäni varsinaisesti näyttelyn pystyttäminen ja siihen tutustuminen. Tärkeintä on saada ihmisiä tulemaan arkistoon ja madaltaa heidän kynnystään asioida arkistossa. Ei arkistot ole instituutioina kovinkaan tuttuja edes täällä Mikkelissä. Usein kysytään, että mitä se tutkiminen maksaa ja kuka sinne arkistoon saa tulla tutkimaan. Arkistot kun eivät vaan satu olemaan yhtä tunnettuja paikkoja kansalaisille kuin kirjastot ja museot. Ja osittain siihen on syynä ihan puhtaasti arkistonhoitajien elitistinen suhtautuminen. Puhutaan tutkijoista, tutkijasaleista ja tutkijapalvelusta, eikä käytetä esimerkiksi yleisempää termiä asiakaspalvelu. Tietojärjestelmätkin suunnitellaan ensisijaisesti tutkija-asiakkaita ajatellen (kuten kirjoitin viimeksi tuossa Finna-tekstissä) eikä suurta yleisöä varten.

Arkistojen päivällä on hyvin tärkeä merkitys juuri siitä syystä, kuin miten se mainitaan Arkistojen päivän verkkosivuillakin: ”Päivän tarkoituksena on saada arkistot ja niiden toiminta kansalaisten tietoisuuteen sekä korostaa niiden roolia vapaan pohjoismaisen yhteiskuntamuodon säilyttäjinä ja edistäjinä.”
Olli Alm
Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö

Ei kommentteja: