keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Valokuvien tekijänoikeusasioista


Tekijänoikeuskiemurat ovat asioita, joihin en mielellään koskisi pitkällä tikullakaan. Kuitenkin ne ovat asioita, jotka tulevat eteen harva se päivä. Useimmiten sellaisessa yhteydessä, kun joku asiakas haluaisi käyttää meillä säilytettävää valokuvaa johonkin tiettyyn tarkoitukseen.

Valokuvien osalta meillä sovelletaan Lakia oikeudesta valokuvaan ennen 1.5.1995 otettuihin valokuviin. Kyseisen lain mukaanhan valokuvien oikeudet siirtyivät tilaajalle, ellei toisin ole sovittu. Arkistoluovutusten yhteydessä Elka taas tekee sopimuksen yrityksen kanssa, ja sopimuksen 4 §:ssä todetaan: ”Tällä sopimuksella lahjoittaja/tallettaja luovuttaa myös käyttöoikeudet arkistomateriaalin sisältämään valokuva-, filmi- sekä ääni- ja kuvatallennemateriaaliin. Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkistolla on oikeus luovuttaa näitä oikeuksia kolmannelle osapuolelle.”

Tapauksissa, joissa luovutussopimusta ei jostakin syystä ole tehty, tai kuvat eivät ole ehkä syntyneet yrityksen toimeksiannosta, noudetaan tekijänoikeuslain yleisiä pykäliä. Teoskynnystä ylittämättömien kuvien suoja-aikahan ei koske vuotta 1966 vanhempia kuvia. Näin ollen ennen vuotta 1966 otetut valokuvat ovat pääosin ”vapaata riistaa”, sillä teoskynnyksen ylittävät valokuvat taitavat olla arkistoissa melko harvinaisia.
Toisinaan, ehkä kerran-pari vuodessa, tekijänoikeusasioista joudutaan keskustelemaan ulkopuolisen tuotantoyhtiön tai valokuvaamon kanssa, mutta joka kerta asioista on päästy sopuun keskustelemalla.
Olli Alm
Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö

Ei kommentteja: