perjantai 30. elokuuta 2013

Muutamia huomioita Liikearkistopäiviltä


Eilen illalla Elkan kolmihenkinen iskujoukko kotiutui Suomen 14. Liikearkistopäiviltä Tampereelta. Etukäteen vähän hirvitti päivien tiiviiltä vaikuttava ohjelma, kun tiukkaa asiaa oli sullottu yhdeksästä viiteen (ja iltaohjelmat vielä päälle). Mutta koska valtaosa esityksistä oli ”vain” 20-30 minuutin mittaisia, niin esitysten seuraaminen ei kuitenkaan mennyt liian rankaksi. Ainoastaan key note speakereille oli annettu seminaareissa yleisemmin käytetty 45 minuutin puheaika. Uutena elementtinä aiempiin Liikearkistopäiviin verrattuna oli runsas ulkomaalaisten puhujien käyttäminen. Kuulimme aiheeseen liittyviä esitelmiä niin Englannista, Walesista, Ruotsista kuin Virostakin. En nyt jaksa mitään tarkkaa matkaraporttia tähän blogiin kirjoittaa, mutta muutamia yksittäisiä huomioita esitän:

  • Julkisella sektorilla Sähke2 –normi tuntuu muuttuneen ärtymyksen aiheesta suoranaiseksi vitsiksi, jota kierretään enemmän kuin liikenneympyrää Juvan keskustassa. Homma toimii kuulemma niin, että kun pysyvästi säilytettävät asiakirjat tulostetaan suosiolla paperille, niin Sähkettä ei tarvitse ottaa mukaan sotkemaan hyvin toimivia tietojärjestelmiä. Luovaa ajattelua löytyy siis virastoistakin.
  • Yleisradion Reijo Perälä piti mainion esitelmän siitä kuinka hän perusti Ylen Elävän arkiston. Toimeksianto tehtävään tuli kuulemma Arne Wessbergiltä ja kuului näin: ”Avaat Yleisradion arkistot Suomen kansalle populaarissa muodossa”. Muutaman kuukauden päästä palvelu oli pystyssä, ja nykyisin sitä käyttää yli 100 000 ihmistä viikossa. Onneksi Kansallinen Digitaalinen Kirjasto on niin paljon paremmin määritelty ja suunniteltu hanke, että asiakasliittymän viikoittaiset käyttäjät tullaan varmastikin laskemaan kymmenissä miljoonissa. Eiks juu?
  • Kimmo Antilan esityksessä tuli hyvin esille museoiden ja arkistojen jo lainsäädännöstä lähtevä erilainen suhtautuminen asiakkaisiin. Museoilla on keskeisenä tehtävänä sivistää ja tuoda aineistoja kansalle, kun taas arkistoilla… niin mitäs se Björn Wahlroos sanoikaan siitä hiekan tuomisesta pankkisalin lattialle. Ainakaan arkistosektorilla asiakashankintaan ei ole perinteisesti juurikaan panostettu, ja nykyisetkin asiakkaat oltaisiin mieluusti siirtämässä tietoverkkoihin.
  • Historian markkinointi on asia, jota täällä Suomessa ei ole riittävästi tuotu esille. Tästä aiheesta kuulimme mainion esityksen Centrum för Näringslivhistorian (= ”Ruotsin Elka”) Per-Ola Karlssonilta. Hän esitteli meille pointteja siitä, minkä takia yritysten kannattaisi panostaa arkistonsa hoitamiseen ja perinteensä vaalimiseen. He ovat muuttaneet laitoksensa passiivisesta aineiston säilyttäjästä ja jakajasta yhä enemmän julkaisu- ja tutkimustoimintaan. Näitä täytyy meidänkin pohtia.
  • Oma esitykseni Elkan kehittämishankkeista ei nyt ehkä ollut ihan nappiveto. Olisi pitänyt varmaankin laatia enemmän palvelunäkökulmasta. Kuka näitä projektien ja hankkeiden esittelyitä jaksaa aina kuunnella. Useampia varmaankin enemmän kiinnostaa se, että "mitä ne tuolla laitoksessa tekee, ja miten se voisi hyödyttää minua".

Kaiken kaikkiaan Liikearkistopäivät antoivat kyllä erittäin monipuolisen kuvan siitä, mikä on asiakirjahallinnan ja arkistoinnin tila vuonna 2013. Joissakin kohdissa jopa raapaistiin laajempaa tiedonhallinnan viitekehystä. Toivottavasti vuonna 2015 on yhtä hyvät, tai jopa paremmat, päivät tulossa.
 
Olli Alm
Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö

Ei kommentteja: