maanantai 1. heinäkuuta 2013

Museosektorilla keskustellaan


Tämän aamun Helsingin Sanomien vieraskynä-palstalla oli Helsingin yliopiston arkeologian lehtori Antti Lahelman kriittinen kirjoitus Museoviraston toiminnasta ja ammatillisesta uskottavuudesta. Lahelman kirjoituksen mukaan Museoviraston tekemä tutkimus on tasoltaan heikentynyt, ja hän kyseenalaistaakin, että onko Museovirasto enää uskottava asiantuntijavirasto. Lahelman kritiikin toinen keihäänkärki koskee kokoelmapolitiikkaa, ja erityisesti sitä, että voidaanko luu- ja kiviaineistoa hävittää.

Omat Helsingin yliopistoon suorittamani 20 opintoviikon laajuiset arkeologian perusopinnot eivät kyllä anna minkäänlaista pätevyyttä kommentoida kirjoituksen asiasisältöä… mutta arkistonhoitajana luin kirjoitusta huulet pyöreänä: museosektorilla keskustellaan! Tämän vuoden tammikuussa avattu Museoviraston blogi on tästä toinen esimerkki. Heti ensimmäisessä kirjoituksessa pääjohtaja Juhani Kostet laittoi kovat piippuun, vaatimalla aseita pois museoiden kokoelmista. Ruudinkäry oli niin sankka, että kirjoitus huomioitiin kymmenissä eri tiedotusvälineissä.

Koskahan koittaa se päivä, kun saan aamukahvilla lueskella Hesarista keskustelua arkistojen kokoelmapolitiikasta. Ennen eläkepäiviäni toivottavasti…
 
Olli Alm
Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö

3 kommenttia:

Alan Mies kirjoitti...

Eipä meidän alalla todellakaan keskustelua ole. Jos jotain merkkejä olisikin, tyrehtyy keskustelu yleensä alkutekijöihinsä. Ikävää sinänsä, sillä meidän alallamme olisi kyllä paljonkin keskusteltavaa.

Arkistolaitoksella on kyllä blogi, mutta räväkkyyttä tai kannanottoja saa etsiä suurennuslasilla. Lähinnä siellä esitellään omaa toimintaa, mielipiteisiin tai keskusteluun sitä ei ole kaiketi tarkoitettu.

Olli Alm kirjoitti...

Blogit ovat mielestäni teknisesti (julkaisemisen helppous ja laaja tavoitettavuus) tällä hetkellä paras tapa vuorovaikutteiseen viestintään. Facebookeissa, twittereissä ja linkedineissä merkkirajoitus estää ajatusten vaihtamisen. Varsinkin Twitter mahdollistaa tällä hetkellä vain hyvin pinnallisten one-linereiden viljelyn.

Organisaatioiden omien blogien ongelma on tietysti se, että kirjoitukset tulevat vain siitä yhdestä näkökulmasta (kuten Alan Mies kommentoikin). Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö organisaatioiden blogeissa pitäisi nostaa tapetille tärkeitä asioita ja ottaa myös rohkeasti kantaa asioihin. Arkistosektorilla monet blogit kun suoltavat lähinnä vain pintakoreaa PR-tekstiä organisaation omasta toiminnasta. Siinä mielessä olen kehunut tuota Museoviraston blogia, koska siinä on otettu rohkeasti kantaa asioihin, eikä vain kirjoitettu mitäänsanomatonta liiba-laabaa.

Blogeissa saa - ja myös pitäisi - ottaa kantaa myös toisissa blogeissa esitettyihin ajatuksiin. Eli että blogeissa ei käytäisi keskustelua vaan sisäisesti, vaan myös blogien välisesti.

Mari Kivinen kirjoitti...

Twitter (ja miksei myös Facebook) toimii hyvin mainoksena, houkuttelemaan lisää lukijoita blogiin. Huomasin että Museovirasto on Twitterissä, mutta Arkistolaitos ja Kansalliskirjasto ei?