keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Mihin menet, Liikearkistoyhdistys?


Liikearkistoyhdistyksellä on haasteita edessään. Pölyiset paperiarkistot halutaan jättää taakse (ainakin julkisuuskuvassa) ja suuntautua yhä enemmän laajempaan tiedonhallinnan viitekehykseen. Sen näkee esimerkiksi vilkaisemalla ensi elokuun 27.-29. päivä Tampereella pidettävien 14. Liikearkistopäivien ohjelmaa. Otsikko seminaarille kuuluu ”Työkaluja tiedonhallintaan”, ja valtaosa esityksistä koskee tiedonhallintaa ja tietojohtamista. Perinteisille arkistoaiheille on varattu vain niin sanotun krapulapäivän iltapäivästä kaksi viimeistä tuntia.

Totta kai paperi on korvautumassa informaation säilytysvälineenä digitaalisten levyjen ja nauhojen tieltä. Eikä säilytysvälineen tallentaminen ole arkistossakaan ’se ydin juttu’, vaan säilytysvälineelle tallennetun tiedon. Mutta pienoinen pelko kaivaa kuitenkin rintaa. Onko piskuruisella Liikearkistoyhdistyksellä lihasta tunkeutua tietohallinnon ja tietojohtamisen reviirille menettämättä samalla perinteistä jäsenkuntaa.

Arkisto on kuitenkin käsitteenä ja sanana hyvin vahva brändi, jolla on yli viiden tuhannen vuoden historia. Termi myös elää ja voi hyvin tänäkin päivänä, onhan lähes jokaisella kännykkä-appsilla ja netin uutissivustollakin oma ’arkisto’ – vaikkei se mikään oikea arkisto tietysti olekaan.  Siksi ei ole kovin todennäköistä, että tietohallinto tulisi aivan lähitulevaisuudessa lahtaamaan arkistoja sukupuuttoon. Arkisto tarkoittaa myös instituutiota. Instituutiota, jonka tehtäviin kuuluu katsoa informaation säilyttämistä hieman pidemmälläkin aikavälillä kuin ainoastaan tässä ja nyt.  Arkisto-brändi tarkoittaa luotettavaa pitkäaikaista säilyttämistä.

Liikearkistoyhdistys haluaa häivyttää sanan ”arkisto” pois toiminnastaan. Yhdistyksen nimen muuttamisesta on keskusteltu jo pitkään, ja samoin Liikearkistopäivien nimi oli uhattuna aivan viime metreille saakka. Mutta eikö kaikista vahvimman brändin heivaamisessa ole aika suuri riski? Eihän yksikään pankki ole vielä tiputtanut sanaa ”pankki” pois virallisesta nimestään, vaikka kuinka monialaisia vakuutus- ja finanssialan konserneja olisivat.
 
Olli Alm
Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö,
Liikearkistoyhdistyksen jäsen

Ei kommentteja: