tiistai 25. kesäkuuta 2013

Vähän käytetty resurssi


Miltä kuulostaa kokoelma, jossa on lähes neljä ja puoli tuhatta digitoitua äänitettä ja liikkuvan kuvan tallennetta vuosilta 1929 – 2005? Sellainen on nimittäin meidän digitoitujen av-aineistojen arkisto eli ElkaD. Tällä hetkellä järjestelmä sisältää 2343 liikkuvan kuvan tallennetta ja 2039 äänitettä.

Toki tekijänoikeus- ym. syistä johtuen valtaosaan aineistosta on rajoitettu pääsy, mutta kuitenkin lähes 700 tallennetta on julkisesti katsottavissa tai kuunneltavissa. Järjestelmässä on lisäksi toteutettu ns. virtuaalinen tutkijasali, jossa yliopistojen HAKA-tunnuksilla pääsee katsomaan yli kahtatuhatta rajoitetun käyttöoikeuden tallennetta. Siten esimerkiksi opinnäytetyön tekijällä on käytössään yhteensä lähes kolmetuhatta digitoitua av-tallennetta. Bitteinä laskettuna aineistoa on kaikkiaan lähes kaksikymmentä teratavua.

Ehkäpä hankalahkosta käyttöliittymästä johtuen ElkaD ei ole koskaan saavuttanut erityisen suurta suosiota. Toivottavasti siellä olevat aineistot pääsevät kuitenkin tämän vuoden aikana paremmin esille, kun rajapinta Kansallisen Digitaalisen Kirjaston asiakasliittymään otetaan käyttöön, ja aineistot saapuvat Finnaan tutkittaviksi. Rajapinnan suhteen kaikki on valmista ja testattua – enää odotamme nimien laittamista paperiin jolloin aineistot pääsevät matkaan.
 
Olli Alm
Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö

2 kommenttia:

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Itselläni ei ole Flash ollut koskaan sopivassa kunnossa ElkaD:n käyttöön. Eli kun ei mitään näy, niin ei ole tullut katsottuakaan.

Osku kirjoitti...

Josko se on palomuuri joka estää kuvien näkymisen syy ei välttämätt ole Flash-asennus. Jos Areena näkyy niin pitäisi näkyä myös ElkaD.