keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Vanhoja asiakirjoja, uuh, iihhanaa!


Asiakirjoja, pöytäkirjoja, sopimuksia, palkkakortteja, kirjeitä, dokumentteja… Mitä muuta? Perinteisesti arkiston asiakkaat ovat tottuneita aineiston käyttäjiä, jotka hakevat asiakirjatietoa esimerkiksi tieteellistä tutkimusta, artikkelia tai opinnäytetyötä varten. Mutta katsotaanpa asiaa muistakin näkökulmista.
FIDAssa olen toteuttanut läheisen Kalevankankaan koulun kuvataiteenlehtori Satu Puustisen kanssa yhteistyötä muotoilukasvatuksen parissa. Toimintaan osallistui kolme 8. luokan ryhmää ja yksi kutosluokka, yhteensä liki sata koululaista. He saivat ensin tutustua originelleihin muotoilutoimiston tekemiin materiaaleihin ja suunnitella sen jälkeen omia tuotteita ohjeistetusti. Kokeilu oli erittäin onnistunut ja ilmapiiri innostunut, kuulin vain yhden oppilaan nurisevan tehtävänannosta, ja hänkin sai lopulta aikaan hienon tuotoksen!
Eilen saimme toiminnalle jatkoa, kun Sadun innostamana Kalevankankaan koulun rehtori ja 14 opettajaa tulivat tutustumaan Elkan aineistoihin ja ideoimaan niiden hyödynnettävyyttä. Miksipä ei, kun näköetäisyydelläkin olemme toisistamme.
 
Meillä oli vain tunti aikaa ja pyrimme keräämään Elkan aarrekammioista esille kaikkea muuta, kuin sitä perinteistä arkistomateriaalia. Ja sitähän löytyy, niin paljon kuin vain tila sallii esittää! Yritimme pohtia aineistoja mahdollisimman monelta kantilta ja opettajiltakin tuli jo eilen hyviä ideoita siitä, miten he voisivat tai haluaisivat aineistoa hyödyntää. Esimerkiksi vanhoja karttoja olisi mahdollista käyttää maantieteellisten ja alueellisten muutosten havaitsemiseen. Kädentaitojen opetuksessa voitaisiin hyödyntää mm. tekstiilitehtaiden valokuva-aineistoja  tai laivapiirroksia pienoismalleihin. Kotitalous- opettaja löysi vanhoja reseptejä ja nykyään hauskalta kalskahtavia kodinhoito-ohjeita esimerkiksi Stora-Enson henkilökuntalehdistä. Ja äidinkielen opetukseen saisi mielenkiintoisen lisän kaikista vanhoista teksteistä, kertomuksista ja käsialanäytteistä. Saimme opettajille vielä makeat naurut, kun katsoimme Elkan digitaalisista aineistoista samaisen Kalevankankaan koulun luontokerho Meleksen videoita 80-luvulta ja tv-mainoksia eri vuosikymmeniltä. Näillä näkymin Elkan ja Kalevankankaan koulun yhteistyö jatkuu kulttuuriperintökasvatuksen parissa viimeistään ensi syksynä!
 
On mukava välillä käyttää aikaa aineistojen selailuun, sillä myös meille itsellemme avautuu aina uusia aarteita ja näkökulmia Elkan aineistoihin. Pyrimme tuomaan näitä monipuolisesti kaikkien nähtäville jatkossakin niin nettisivuilla, Eemelissä kuin Facebookissakin.
 
muotoilija Heidi Huovinen
Finnish Industrial Design Archives (FIDA)

Ei kommentteja: