tiistai 2. huhtikuuta 2013

Stalkkaamista


Tällä viikolla Elkassa harrastetaan (tavallista enemmän) työntekijöiden stalkkaamista. Taustalla on kuitenkin hyvä tarkoitus, nimittäin uuden tietojärjestelmän kehittäminen mahdollisimman asiakaslähtöisellä tavalla. Kaksi Mikkelin ammattikorkeakoulun teollisen muotoilun opiskelijaa seuraa henkilökuntamme työskentelyä erilaisten työtehtävien äärellä. Työpisteet valokuvataan, työntekijöitä haastatellaan ja erilaisia työvaiheita videokuvataan. Tarkoituksena on selvittää millaisia työvaiheita esimerkiksi digitointiin ja arkiston järjestämiseen sisältyy, jotta käyttöliittymästä voidaan tehdä mahdollisimman vaivaton, ja turhia työvaiheita voidaan karsia pois.

Ensi syksynä käyttäjälähtöinen kehittäminen laajennetaan koskemaan myös arkiston asiakkaita. Kunhan uuden tietojärjestelmän proto saadaan jonkinlaiseen kuntoon, niin se on tarkoitus asettaa tutkijasaliin asiakkaidemme testattavaksi. Hakuliittymää on tarkoitus testata myös asiakkaista kootulla testiryhmällä, joka saa liittymän etäkäyttöönsä. Tutkijasalista ja etäkäytöstä saadun palautteen perusteella tietojärjestelmää – tai sen käyttöliittymää – tullaan sitten parantamaan.

Arkistojärjestelmän kehittäminen iteratiivisesti ja käyttäjälähtöisesti on uusi asia ainakin meillä täällä Suomessa. Yleensä tietojärjestelmiä on kehitetty tekemällä ensiksi massiiviset vaatimusmäärittelyt ja tietomallinnukset, ja vasta sen jälkeen katsomalla, että minkälainen lopputulos putken päästä mahtaakaan tulla. Aikaisemman sukupolven arkistojärjestelmät on lisäksi suunniteltu lähinnä arkistonhoitajaa (tallentaminen) palvelemaan, eikä niinkään loppukäyttäjää (haku) huomioiden. Toivottavasti tällä kertaa lopputulos miellyttää niin sisäisiä kuin ulkoisiakin asiakkaita.
 
Olli Alm
Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö

1 kommentti:

Mari Kivinen kirjoitti...

Todella hienoa! Kirjoitathan Olli stalkkauksen tuloksista myös blogiin?

Olisi mielenkiintoista kuulla muutenkin teollisten muotoilijaopiskelijoiden ajatuksia aineiston löydettävyydestä ja asiakaskokemuksesta Elkassa.