keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Härkää sarvista


Tartuin (vihdoin) tänään niin sanotusti härkää sarvista, ja aloin luonnostelemaan Elkan uutta järjestämis- ja luettelointiohjetta. Jokaisella itseään kunnioittavalla arkistolla on yleensä käytössään tällainen – esimerkiksi järjestämisohjeen nimellä kulkeva – läpyskä, joka ohjaa käytännön järjestämis- ja luettelointityötä. Kyse on siis eräänlaisesta laitoskohtaisesta työohjeesta. Elkallakin on tällainen ohje ollut olemassa vuosikausia.

Nyt meillä on kuitenkin edessämme kaksi isoa muutosta, jonka seurauksena järjestämis- ja luettelointiohje täytyy uudistaa aivan totaalisesti. Ensinnäkin vuosikymmenen verran luotettavasti palvellut Elma-tietokanta alkaa olla elinkaarensa päässä, ja se korvataan uudella arkistotietokannalla. Tietojärjestelmäuudistuksen rinnalla perinteisestä ”arkistonmuodostaja – arkisto” –kuvailusta ollaan siirtymässä kontekstuaaliseen kuvailuun. Arkistoaineksen lisäksi myös toimijat, toiminta, paikat ja tapahtumat tulevat olemaan kuvailtavia kokonaisuuksia. Muutos on niin suuri, että vanhalla ohjeella voi heittää vaikkapa vesilintua…

Uusi järjestämis- ja luettelointiohje syntyy pikkuhiljaa tässä kevään aikana, ja varmaan tarkentuu sen jälkeen kun saamme uuden tietojärjestelmän ensimmäisen testiversion koekäyttöön loppukeväästä. Toki esimerkiksi Capture Clientia koskevat ohjeistukset valmistuvat jo huomattavasti sitä aikaisemmin. Eli mielenkiintoisia aikoja siis luvassa.
 
Olli Alm
Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö

Ei kommentteja: