keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Capture -hankkeesta kohti toteutusvaihetta


Elkan EAKR-rahoitteinen Capture –projekti vetelee viimeisiään, eli toisin sanoen 31.12. päättyvän projektin osalta alkavat aamut olla vähissä.  Projektin ensimmäisessä vaiheessa mietittiin sitä, että mitkä ovat sellaisia palveluita, joita Elka jatkossa toteuttaa.  Kun palvelut oli saatu kuvattua, ryhdyttiin suunnittelemaan sellaista tietojärjestelmää, jolla palvelut pystyttäisiin mahdollisimman joustavasti ja tehokkaasti toteuttamaan. Keskeisimpiä käyttötapauksia, kuten analogisen aineiston luettelointia, sähköisen aineiston vastaanottoa ja verkkolevyaineiston järjestämistä ja tallentamista, on projektin aikana harjoiteltu ja testattu pilotoinneilla. Seuraavaksi onkin sitten tuotantojärjestelmän hankinnan aika.

Elkan hallitus teki kesällä päätöksen, että lähdemme mukaan Open Source Archive –projektiin, jossa avoimen lähdekoodin komponenteista rakennetaan uusi arkistojärjestelmä sekä Dark Archive –mallinen pitkäaikaissäilytysratkaisu. Kyseinen OSA-hankkeessa toteutettava arkistojärjestelmä tehdään Capture -projektin määritysten mukaisesti. Elka on OSA –hankkeessa hyvin tiiviisti mukana tuomassa arkistoinnin ja pitkäaikaisen säilytyksen kokemustaan, sekä tietysti myös seuraamassa, että tietojärjestelmän toteutuksessa noudatetaan Capture –hankkeen tekemiä määrityksiä. Uskon, että toteutuksesta on vastaamassa hyvin ammattimainen porukka, ja että syntyvästä ratkaisusta tulee kansainvälisestikin katsoen täysin vertailukelpoinen järjestelmä.

Uusi arkistotietojärjestelmä toteutetaan iterointimenetelmällä, aloittamalla kriittisimmistä toiminnoista, ja edeten niistä pikku hiljaa kohti kehittyneempiä versioita. Ensimmäisen testiversion saamme käsiimme ennakkotietojen mukaan jo loppukeväästä, joten aika vauhdikasta on eteneminen. Samaan aikaan täytyy tietysti kehittää myös työmenetelmiä ja toimintatapoja. Tietojärjestelmät ovat loppujen lopuksi vain jonkin tietyn palvelun toteuttamiseen tarkoitettuja työkaluja. Kuinka työkaluja oikein käytetään, niin se onkin jo aivan toinen asia.
 
Olli Alm
Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö/
Capture -hankkeen projektipäällikkö

Ei kommentteja: