maanantai 19. marraskuuta 2012

Esimerkkitapaus sukututkimukseen liittyen

Viime vuosina sukututkijatkin ovat jossakin määrin "löytäneet Elkan". Kerronpa tässä siksi ihan lyhyen esimerkin yritysaineistojen hyödyntämisestä sukuhistoriallisessa tutkimuksessa.

Viime viikolla eräs asiakas otti sähköpostitse yhteyttä, ja toivoi tietoja hänen sukulaisensa työskentelystä G.A. Serlachiuksen Kankaan paperitehtaassa 1910- ja 1920-luvuilla. Myöhemmin tiedustelu laajeni koskemaan vielä Porin tulitikkutehdastakin, jossa kyseinen henkilö oli työskennellyt 1920- ja 1930-luvuilla. Kävi ilmi, että sukulainen oli toiminut muutaman kuukauden jaksoissa lumpunkerääjänä Kankaan tehtaalla vuosien 1915 ja 1921 välillä. Asiakkaan mukaan tämä "pätkätyöläisyys" varmaankin selittää henkilön taloudelliset vaikeudet, ja miksi hänen viidestä lapsestaan kolme joutui kasvatti- ja huutolaislapsiksi.

Varsinaisia työntekijäluetteloita tai kortistoja ei kummassakaan arkistossa ollut, mutta palkkakirjat ja -kortit kertoivat työskentelyjaksot, tehdyt tunnit sekä tuntipalkan. Niiden avulla voi tehdä aika hyvän analyysin henkilön ansiotuloista ja elintasosta.

Olli AlmEi kommentteja: