perjantai 19. lokakuuta 2012

Yhteistä historiaamme tallentamassa


Finlayson, Tampella, Hackman, Rosenlew, Sinebrychoff, Ahlström, Enso-Gutzeit, Serlachius, Rettig ja Paulig. Siinäpä muutamia yrityksiä, joilla on ollut suuri merkitys Suomen teollistumisessa, vaurastumisessa ja kaupungistumisessa 1800-luvun alkupuolelta lähtien. Liikeyritysten tarpeet johtivat myös pankkilaitoksen kehittymiseen ja Suomen suuntautumiseen läntisille markkinoille. Liike-elämän ja erityisesti vientiteollisuuteen suuntautuneiden yritysten tarpeet olivat vahvasti taustalla myös viimeaikaisemmissa EU ja EMU –jäsenyyksissä.

Kun näin loppuvuodesta kirjoitellaan avustushakemuksia rahoittajille ja tehdään toimintasuunnitelmia tulevalle vuodelle, niin on hyvä myös hetkeksi pysähtyä miettimään instituutiomme perustavinta tarkoitusta: edellä mainittujen(kin) yritysten asiakirjallisen tiedon ja –historian tallentamista tuleville sukupolville. Niillä kun on meidän mielestämme hyvin keskeinen rooli Suomen historiassa, ja siinä kehityksessä, jossa nykyisen kaltainen Suomi on muovautunut.

Rahoituksen kiristyminen johtaa siihen, että arkistojen hankintapolitiikat otetaan entistä tarkempaan syyniin. Elkaan tallennetuilla arkistoilla on hyvin vahvaa paikallista, valtakunnallista tai hyvin monissa tapauksissa jopa kansainvälistäkin merkitystä. Näistä yrityksistä esimerkkeinä vaikkapa Vaisala, Stora Enso ja Nokia. Kaikkien niiden päämarkkina-alueet ovat Suomen ulkopuolella ja ne ovat omalla alallaan globaaleita toimijoita. Asiakirjallisen tiedon digitalisoituminen ja verkottuminen sopii Elkalle erinomaisesti. Monista muista vain kansallisesti toimivista arkistoista poiketen meillä kun on paljon kansainvälisestikin katsoen kiinnostavaa materiaalia ja monilla eri alkuperäiskielillä.

*Varoitus: Edellä oleva teksti sisältää piilomainintaa. Kaikkien tekstissä mainittujen yritysten arkistot ovat tutkittavissa Elkassa.
 
Olli Alm
Tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö

Ei kommentteja: