maanantai 15. lokakuuta 2012

Onko nämä netissä?

Ääni lähti arkistonhoitajalta, kun pari päivää kertoi sukututkijoille mitä kaikkea arkistoista voikaan löytyä. Kaksi päivää Kuulutko sukuuni? -tapahtumassa Vantaalla toi taas selkeästi esille sen, miten me olemmekin tuntemattomia. Yksityisten keskusarkistojen osastolla esittäydyimme vastaanottavaiselle yleisölle. Elkan kanssa paikalla olivat Pirjo Kansan arkistosta ja Heli Urheiluarkistosta. Osastollamme oli välillä jopa ruuhkaista, ja esitteitä meni kuin kuumille kiville.

 

Kuhinaa YKA:n näyttelyosastolla. Esittelemässä Heli Yrjänäinen Urheiluarkistosta.

Kun sadat ja tuhannet sukututkijat ovat saaneet sukupuunsa rakennettua, on meillä tuhannen taalan paikka kertoa mistä saadaan tutkimukseen ”lihaa luiden ympärille”. Yksityisten keskusarkistojen kokonaisuudesta saa moneen sukupuuhun lisätietoja, kunhan osaa vain etsiä ja löytää. Ja kyllähän sitä osaa, jos vaan tietää mistä etsiä. Sähköisiin palveluihin ja digitoitujen aineistojen esittelyyn ja saatavuuteen on kiinnitettävä huomiota myös sukututkijoiden ja muiden ”tavisten” kannalta.
 
Tapana on ollut vähän taivastella, kun "ne nykyajan nuoret" vaan soittaa ja kysyy, että eikö näitä ole netissä. No, ajat ovat sen verran muuttuneet, että nyt kahdeksankymppiset mummotkin kyselevät, että onko nämä netissä. Pitäisi olla. Ainakin enemmän kuin nyt. Ja helpommin löydettävissä.
 
Heljä Strömberg

Ei kommentteja: