torstai 6. syyskuuta 2012

Syksy on saapunut kaupunkiin


Kuten SLS:n Mikael Korhonen tässä eräänä päivänä osuvasti totesi, ei työvuosi ala uudenvuodenpäivänä, vaan elokuussa kesälomien jälkeen. Monilla työpaikoilla on elokuun loppupuolella vietetty työelämään tutustumisjaksoa (TET), joka alkaa perinteisesti kysymyksellä ”Käynks mä täällä usein?”. Sitten kun (lue: jos) kaikkien neljänkymmenenkolmen eri tietojärjestelmän salasanat on onnistuneesti palautettu tajuntaan, voi aloittaa itsensä sijoittamisen kartalle. ”Mitäs minä silloin juhannuksen tienoilla olinkaan tekemässä…?” Syyskuun alkuun mennessä uunojen muistit ovat palautuneet pätkittäin, ja sen huomaa kaikista niistä kymmenistä eri palavereista, jotka on buukattu syyskuun alun ja lokakuun syyslomaviikkojen väliseen ajanjaksoon. Arki on koittanut.

Täällä Elkassakin on sarjakausi 2012/2013 lähtenyt kiihtyvällä vauhdillaan käyntiin. Kaikki työntekijät on turvallisesti saatu pois kesälomilta, ja yksi uusi kasvokin on joukkoon liittynyt. Nimittäin FIDA:n toimintaa pyörittää seuraavien kymmenen kuukauden ajan teollinen muotoilija (AMK) – ja melkein taiteiden maisteri – Heidi Huovinen. Yhteistyötä on alustavasti viritelty myös paikallisen AMK:n muotoilukoulutuksen kanssa, ja innokkaat opiskelijat tulevat ensi talven aikana miettimään ennakkoluulottomalla tavalla FIDA:n tarjoamia palveluita. Puhutaan siis niin sanotusta palvelumuotoilusta.

Sota-arkistoprojektissakin edetään huimaa vauhtia eteenpäin ja kymmenen kilometrin virstanpylväs ylitetään aivan näihin aikoihin. (Siinä olisi isompien kakkukahvien paikka, näin vinkkinä projektipäällikölle…). Projektin henkilöstön vaihtuvuus on ollut todella vähäistä, ja alkuperäisjäsenillä tuleekin syyskuussa jo viisi vuotta täyteen. Arkistojen järjestäminen on kokemuspohjaista touhua, ja siksi projektin vauhti onkin ollut koko ajan kiihtyvään suuntaan.

Huiman suosion saavuttanut (yli 600 tilaajaa) sähköinen verkkolehti on taas työn alla. Eemeli 2/2012:n pitäisi ilmestyä syyskuun lopulla. Kohta aloitetaan myös Pohjoismaiseen arkistojen päivään valmistautuminen. Tämänkertainen teema ”muoto” sopiikin meille kuin nenä päähän. Kiitos teollisen muotoilun arkiston, sekä yritysarkistoissa muutenkin esiintyvien muotoiluaineistojen. Vietämme päivää sen varsinaisena ajankohtana, eli isänpäivää edeltävänä lauantaina (tänä vuonna 10. marraskuuta). Merkatkaahan päivä jo kalentereihinne.
 
Hyvää syyskauden aloitusta toivotellen,
 
Olli Alm

Ei kommentteja: