perjantai 14. syyskuuta 2012

Habitare-messuilla kiertelemässä


Vietin päivän kierrellen Habitare – messuilla FIDA -materiaalin kanssa. Tavoitteeni oli päästä juttelemaan muotoilijoiden ja suomalaisia muotoilijoita käyttävien yritysten kanssa ja tehdä F2F -markkinointia, eli kertoa FIDAn toiminnasta kasvotusten. Ennen matkaa kartoitin messujen näytteilleasettajia ja messujen rakennetta, pyrin tavoittamaan mahdollisimman monia kontakteja päivän aikana ja liikkumaan oikeilla osastoilla. Jätin heille ”puheeni” päätteeksi tutustuttavaksi FIDA:n esitteen, lyhyen esittelykirjeen ja käyntikorttini.

Yksi FIDA:n haasteista on käsitteen teollinen muotoilu määrittely. Missä kulkee rajapinnat teollisuuden ja teollisesti tuotetun sarjatuotannon, kuten tekstiilien, rajapinnat. Nykyään harvoista koulutetuista muotoilijoista nousee sankarimuotoilijoita, nykykielellä julkkismuotoilijoita, ja tiimissä tehdyn tuotesuunnittelun sisällä toimivan teollisen muotoilijan työpanoksen löytäminen muusta teollisuudesta on välillä haastavaa.  Monet yrittäjinä toimivat, muotoilijan koulutuksen saaneet, toimivat myös valmistajina tehden tuotteensa alusta loppuun, jolloin myös käsityön, taiteen ja muotoilun rajapinta on häilyvä.

Messuilla huomasin, ettei muotoilu ole yksioikoinen käsite yrityksillekään. Mikäli yrityksestä itsestään ei käynyt selväksi, onko heillä muotoilijoita, aloitin keskustelun heidän kanssaan kysymällä, käyttävätkö he suomalaisia muotoilijoita tuotesuunnittelussa. Tähän saatettiin vastata myöntävästi, vaikka myöhemmin ilmeni, ettei heidän ”muotoilijansa” ole koulutusta saanut Muotoilija.  Ajanhukkaa ja puheenhukkaa enempää haittaa siitä ei tietenkään tullut, koskaanhan ei voi tietää mihin tieto heidän kauttansa kulkee tai minkälaisen ahaa-elämyksen yritys suomalaisesta muotoilusta saa.

Lähdin matkaan hyvillä mielin ja olin positiivisesti yllättynyt saamastani vastaanotosta Habitare-messuilla, yleisesti yritykset osoittivat aitoa kiinnostusta ja tulen ottamaan heihin yhteyttä lähiaikoina, muistutella toiminnastamme ja toivorikkaana ehdottaa jatko-yhteistyötä.

Useampi yrityksen edustaja esitti kysymyksen, mitä heidän yrityksensä hyötyisi osallistumisesta FIDA:n arkiston kartuttamiseen. Kerroin, että sen lisäksi, että arkistomateriaalia kartuttamalla osallistuu tärkeän historiikin rakentamiseen ja ”saa nimensä historian kirjoihin”, yritys saa myös lisänäkyvyyttä mm. FIDA:n nettisivujen kautta. Korostin, että opetusministeriön rahoittamana toimintana FIDA on yhteishyödyllinen toimija.

Kävin tutustumassa messuilla myös mm. Aikamatka 2012 – näyttelyyn, johon oli koottu suomalaista designia ja muuta sisustamista vuosilta 1950–2000. Näyttelyn oli koonnut ja kuratoinut sisutusarkkitehti Kaisa Blomsted. Kävin tutustumassa myös Mikkelin ja Kymenlaakson AMK:n muotoilunopiskelijoiden yhteisprojektiin Nollasarja. Heillä oli ihastuttavia, innovatiivisia tuotteita ja viimeisteltyjä prototyyppeja, Hienoa! Mikkelin AMK:n muotoiluopiskelijoiden kanssa tulemmekin varmaan talven mittaan tutuiksi, sillä tulemme yhteistyössä kehittämään FIDA:n palveluita palvelumuotoilun metodein.

Lounastauolle Habitaressa minut kutsui entinen työkaverini, Taija Sailio, joka toimii parhaillaan WDC2012 Helsinki-Rovaniemi – hankkeessa ja hän kutsui FIDA:n esittäytymään Rovaniemelle business breakfast – tyyppiseen tilaisuuteen. FIDA:n markkinointisuunnitelmaan tämä sopii vallan mainiosti, tavoitteemme on pikkuhiljaa rakentaa verkostoja läpi Suomen.
Messuterveisin,
Heidi Huovinen
Finnish Industrial Design Archives (FIDA)
 
 

1 kommentti:

Mari Kivinen kirjoitti...

Loistavaa! Niin Habitare-messut kuin Rovaniemen valloitus. Onko tuo business breakfast -tilaisuus osa WDC2012 -vuotta?

Mari / Digitalmikkeli