tiistai 8. marraskuuta 2011

Suomen 3D-huippumalli haussa

Teollisen muotoilun arkisto FIDA:n kokoelmiin sisältyy asiakirja-aineiston lisäksi myös jonkin verran esineitä. Teolliset muotoilijat ovat luovuttaneet FIDA:lle erilaisia ulkonäkömalleja, prototyyppejä ja valmiita tuotteita. On tärkeää päästä näkemään esineet luonnossa, jolloin kaikki muotoilijan tekemät yksityiskohdat tulevat esiin. Pelkkä valokuva ei koskaan kerro koko totuutta. Kolmiulotteinen digitointi sen sijaan on erinomainen tapa tutustua esineen muotokieleen virtuaalisesti. Lisäksi saavutettavuus paranee, kun digitoitu esine on tavoitettavissa välimatkoista riippumatta. Digitoinnin myötä myös esineen elämä voi periaatteessa jatkua sähköisessä muodossa vielä itse esineen tuhouduttua.  Onkin hienoa, että FIDA:n esineitä 3D-digitoidaan parhaillaan Mikkelin ammattikorkeakoululla.

Mallinnettaviksi on valittu FIDA:n arkistoista kolme erilaista ja erikokoista esinettä: suksisauvan sompa, tietokonenäyttö sekä kuvaputkitelevisio. Esineiden erilaisuudesta johtuen niiden mallinnukseen käytetään kahta erilaista 3D-digitointimenetelmää eli valokuvaperusteista menetelmää ja laserkeilausta. Minulle kyseiset menetelmät eivät etukäteen kertoneet kovinkaan paljoa. Laserkeilaus toi lähinnä mieleen hohtokeilauksen… Eli kun tietämys on tätä tasoa, niin olikin tarpeellista päästä näkemään, mitä tämä kaikki käytännössä tarkoittaa. Sainkin ammattikorkeakoululla erittäin asiantuntevaa opastusta ja perehdytystä pistepilviin, teksturointiin ja muihin 3D-digitoinnin saloihin. Mielenkiintoista oli myös päästä seuraamaan varsinaista esineen kuvaustilannetta.


Kolmiulotteisen digitoinnin tulokset asetetaan niiden valmistuttua kaikkien ihasteltaviksi FIDA:n verkkosivuille www.elka.fi/fida. Toiveissa on, että tämä tapahtuu jo tämän vuoden puolella. Aivan mahtavaa, että tällaista 3D-osaamista löytyy täältä Mikkelistä! 

Sari Muinonen
Tietopalvelusihteeri, FIDA

Ei kommentteja: