keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Arkistot ovat pääsääntöisesti avoimia kaikille

Pohjoismaista arkistojen päivää vietetään tänä vuonna lauantaina 12. marraskuuta. Kansalliseksi teemaksi on valittu avoimuus. Teemalla halutaan viestiä siitä, että arkistot ovat pääosin kaikille avoimia ja kaikkien halukkaiden käytettävissä. Arkistotoiminnan avoimuus ja läpinäkyvyys ovat keskeisiä arvoja.

Elka osallistuu hyvin vahvasti Arkistojen päivän tapahtumaan. Jo perinteeksi on muodostunut avoimien ovien päivän järjestäminen tuona isänpäivää edeltävänä lauantaina, joka on siis tänä vuonna 12. marraskuuta. Avoimuus -teemaa käsittelemme saavutettavuuden, läpinäkyvyyden ja asiakirjallisen avoimuuden näkökulmasta. Haluamme viestittää kaikille, että Elkaan saa kuka tahansa tulla tutkimaan, olipa sitten Arkistojen päivä tai ihan tavallinen arkipäivä. Asiakirjamme ovat myös pääsääntöisesti ilman rajoituksia tutkittavissa. Esittelemme Arkistojen päivän näyttelyssä aineistojamme hyvin laaja-alaisesti. Tarkoituksena on esitellä, että ”mitä kaikkea meiltä löytyykään”. Se sisältää niin aineistotyypiltään (asiakirjat, valokuvat, piirustukset, kartat, äänitteet, liikkuva kuva) kuin sisällöiltäänkin vaihtelevia näyttelyaineistoja.

Populaarikulttuurissa arkistot kuvataan useimmiten salaisuuksien kammioina, joissa säilytetään salaisia kansioita ihmisten ulottumattomissa. Valitettavan usein myös arkistoja koskevat jutut tiedotusvälineissä ovat nimenomaan salailun näkökulmasta käsiteltyjä. Milloin etsitään Tiitisen listaa, milloin taas Huhtiniemen papereita. Joidenkin arkistokokonaisuuksien salassapitoajan päättyminen nousee myös uutisointiin. Yleensä nämä koskevat jotain merkittävää – tai ainakin populaarikulttuuriin noussutta – ilmiötä, kuten esimerkiksi Kennedyn murhaa, Roswellin tapausta tai vaikkapa Britannian ilmavoimien tekemiä UFO-havaintoja.

Populaarikulttuurin vaikutuksesta, ja repäisevien lehtiotsikoiden ansiosta, tavalliselle ihmiselle voi helposti muodostua hyvin salaileva kuva arkistojen toiminnasta. Sitä mielikuvaa pyrimme Arkistojen päivänä muuttamaan.

Tervetuloa Arkistojen päivänä 12.11. kello 10-15 Elkaan tutustumaan näyttelyymme! Tarjolla lisäksi kahvia, teetä, mehua ja pullaa!

(Ja toki kaikkina arkipäivinä kello 8-16 voi muutenkin tulla käymään)

Ei kommentteja: