torstai 28. huhtikuuta 2011

Suomalaisen työn päivä

Tämän viikon sunnuntaina vietetään maassamme suomalaisen työn päivää. Suomalainen työ on meille elkalaisille hyvin tuttu asia, koska saamme vuoden jokaisena arkipäivänä – sekä joskus viikonloppuisinkin – työskennellä talossa, joka on täynnä suomalaisesta työstä kertovia kirjallisia dokumentteja. Arkistomme ovat syntyneet tuhansien ihmisten toimesta, ja asiakirjoissa mainitaan varmaankin useamman miljoonan suomalaisen työntekijän tietoja.

Yritykset ovat valmistaneet ehkä taloustavaroita, ajoneuvoja tai puutuotteita. Tai ehkä ne ovat myyneet palveluita, vakuutuksia, tarvikkeita tai vaikkapa valmismatkoja kuluttajille. Joku yritys on harjoittanut öljynjalostusta ja toinen merenkulkua. Tällaisen toiminnan parissa moni suomalainen on suorittanut elämäntyönsä. Voi olla, että aikojen saatossa palvelut on jo hyödynnetty, tuotteet kulutettu loppuun ja ehkä tehdaskiinteistötkin on jo purettu. Monissa tapauksissa jälki ihmisen elämäntyöstä löytyy enää arkistosta.

Jälkipolvissa voi jonain päivänä herätä kiinnostus selvittää, että mitä se isoisä tekikään siellä Finlaysonilla, Enso-Gutzeitilla, Tampellalla tai vaikkapa Sinebrychoffilla. Kehoitan heitä silloin tutustumaan yritysarkistoon. Samalla he pääsevät näkemään pienen palasen suomalaisen työn historiaa.

Hyvää suomalaisen työn päivää.

Ei kommentteja: