tiistai 11. tammikuuta 2011

Teollisen muotoilun arkisto hyvässä vauhdissa

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi vuosi sitten helmikuussa Elkalle erityisavustuksen Finnish Industrial Design Archivesin toimintaa varten. Muotoiluarkisto onkin nyt vajaassa vuodessa saatu jo hyvin käyntiin. Teollisen muotoilun asiakirjoja on luovutettu kaikkiaan parisenkymmentä hyllymetriä kuuden eri "muotoilupioneerin" toimesta. Alkuvaiheessa onkin ollut tarkoituksena saada talteen eläköityvien ja jo eläkkeelle siirtyneiden pioneerien aineistot.

Arkistoihmiselle FIDA:n tekee mielenkiintoiseksi ennen kaikkea se, että muotoiluarkistojen mukana otetaan vastaan myös esineitä. Ne voivat olla esimerkiksi varhaisia muotohahmotelmia, prototyyppejä tai valmiita tuotteita. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana teollisen muotoilu on syntynyt hyvin pitkälti 3D-suunnittelun avulla. FIDA:n toiminnassa joudutaankin miettimään myös sitä, kuinka lukemattomilla eri 3D-formaateilla olevat aineistot saadaan talteen. Kääntäen taas on mielenkiintoista selvittää, että kuinka esineistä voidaan luoda 3D-malleja. Tavoitteena on saada sekä alkujaan sähköisiä 3D aineistoja että esineistä keilaamalla tai muulla tavalla luotuja 3D-malleja aikanaan esille FIDA:n verkkosivuille, esimerkiksi 3D Pdf-muodossa.

Verkkosivuista puheenollen FIDA:lle on aivan lähiaikoina ilmestymässä omat verkkosivunsa osoitteeseen www.elka.fi/fida. Sivujen runko on jo valmiina, enää puuttuu siirtäminen palvelimelle sekä sisällön lisääminen. Uskon, että FIDA:n toiminnassa on hyvin paljon potentiaalia kunhan saamme riittävästi aineistoa, ja sen helposti esille tietoverkkojen välityksellä. Materiaalia voidaan käyttää esimerkiksi teollisen muotoilun opetuksessa ja tunnetuksi tekemisessä. Se on myös erittäin mielenkiintoista "arjen historiaa" suuren yleisönkin kannalta. Harva on varmaankaan kiinnittänyt huomiota siihen, että hyvin monet arkipäiväiset esineemme, kuten vaikkapa vesihanat, shamppoopullot, kännykät ja kuntopyörät ovat teollisen muotoilijan suunnittelemia.

Ei kommentteja: