torstai 13. tammikuuta 2011

Elka Suuren Urheilugaalan jälkimainingeissa

Suomalaista urheilukansaa on tallessa arkistossakin. Tykytoiminnasta ei ollut tietoakaan kun työyhteisöissä jo porukalla urheiltiin. Outokummun työntekijät suunnistivat kilpaa Pohjois-Karjalassa, eikä maailmanmestari Minna Kauppi silloin ollut vielä syntynytkään. Tomi Tuuhan innoittamana voi Elkan valokuvatietokannasta katsella kuvia poikavoimistelusta, Talikkalan Taitovoimistelijoiden esityksistä tai aina niin ihanasta naisvoimistelusta. Taitoluistelusta kiinnostuneille on tietokannassa katseltavana kaunoluistelun junior-sarjan Suomen mestari Maire Hammar, Outokummusta hänkin.

Sykähdyttävä urheiluhetki on varmasti ollut herrahenkilöllä, joka mustassa ulsterissaan ja lierihatussaan lyö pesäpalloa Varkaudessa 1970-luvulla.

Yritykset ovat yleisesti tukeneet työntekijöidensä urheiluharrastuksia. Erilaisia urheilu- ja voimistelukerhoja on ollut runsaasti 1900-luvun alkupuolelta saakka. Tavallisten, yleensä vuosittain toistuvien hiihto-, pilkki- ja yleisurheilutapahtumien lisäksi on järjestetty mm. uinti-, ampuma- ja painikilpailuja. Elkasta löytyy kuva-aineistoa myös vauhtilajeista kuten rallista, moottorivene- ja moottorikelkkakilpailuista.

Työntekijöiden ja heidän perheenjäsentensä henkilökohtaisten huippuhetkien lisäksi aineistoa löytyy myös valtakunnan tasolta. Yritykset ovat olleet sponsoroimassa urheilijoita ja joukkueita ja Yleisradion aineistoista löytyy tietoa urheilulähetyksistä mm. Olympialaisista ja MM-kisoista.
     
Henkeäsalpaavien urheiluhetkien myötä voidaan tutustua myös eri aikojen urheilupukeutumiseen ja välineiden kehitykseen. Tämän päivän naishenkilö tuskin lähtisi ladulle pitkässä villakangastakissaan. En minä ainakaan.

Heljä Strömberg

Ei kommentteja: