maanantai 31. tammikuuta 2011

Arkistot 1.5

Viime vuosina on jonkin verran ollut esillä ajatus Web 2.0 – teknologian käytöstä arkistosektorilla, ja puhuttu jopa arkistot 2.0:n tulemisesta. Termillä Web 2.0 tarkoitetaan entistä vuorovaikutteisempaa ja sosiaalisempaa otetta Internet-palveluissa, joihin sisältyy myös avoimuus ja vapaampi tiedon jakaminen. Yleisimmin käytetyt esimerkit Web 2.0 – palveluista lienevät Facebook, YouTube, RSS-syötteet ja Flickr. Niissä käyttäjät ja sisällöntuottajat voivat vapaasti jakaa sisältöä toisten katsottavaksi ja kommentoitavaksi. Tällä hetkellä vallalla olevan käsityksen mukaan Web 2.0:ssa ei ole ensisijaisesti kyse uudesta tekniikasta, vaan uudenlaisesta, vapaammasta, ajattelutavasta.

Suomessakin arkistot ovat – ehkäpä enemmän tietämättään kuin tietoisesti – lähteneet mukaan Web 2.0 – kehitykseen. Me täällä Elkassakin olemme viimeisen vuoden aikana ottaneet käyttöön Facebookin, blogin ja nettisivuilla olevat RSS-syötteet. Sen sijaan crowdsourcing, eli suomenkieleen sujuvasti käännettynä yleisöosallistaminen, on vielä lapsenkengissä. Tosin tässä yhteydessä täytyy mainita, että crowdsourcingia on jo vuosia käytetty valokuvarekisterissä olevien valokuvien tunnistamisessa. Kaukaa viisaasti ominaisuus valokuvien sisällön lisäämiseen luotiin jo ennen kuin termi Web 2.0 oli edes lanseerattu (vuonna 2004).

Vaikka arkistoparadigma on meilläkin vaihtunut säilyttämisestä kohti tiedon jakamista, on siitä huolimatta vielä paljon tekemistä matkalla kohti Elka 2.0:aa. Arkiston nettisivut ja tietokannat ovat David Nicholaksen KDK-seminaarissa esittämän tulkinnan mukaan ”hiljaiset kuin luostari”. Niistä puuttuvat vuorovaikutteisuus sekä toisten käyttäjien kommentit. Aiomme kyllä pitää tämänkin näkökulman mielessä suunnitellessamme Capture-hankkeessa uutta tietojärjestelmää. Siihen asti jatketaan Arkistot 1.5 maailmassa.

Ei kommentteja: