tiistai 7. joulukuuta 2010

Selviytyjät lyhenneviidakossa

Leiri nimeltään ”Sähköinen asiointi ja arkistointi” alkoi tammikuussa 2008. Ensimmäisinä kuukausina ryhmän eteen heitettiin ISOt, SÄHKEet ja MoReqit, joihin vaikeuskerrointa tuotiin vieläpä erilaisilla numero- ja kirjainyhdistelmillä. Yllättäen saatettiin lautaselle laittaa JHS:t, JUHTA, VAHTI, VALDA tai Dublin Core. Välillä meitä opiskelijoita ilahdutettiin migraatiolla, emuloinnilla, virtualisoinnilla sekä kapsuloinnilla ja museoinnilla. Joku saattoi löytää yllättäen edestään SANin tai SIRin. Jotta ei olisi liian helpoksi mennyt, mukaan otettiin vielä OAIS, METS, PREMIS, EAC ja EAD. Jakson huipentumaksi oli varattu eAMS sekä TOS ja TOJ.

Yhdessä osiossa tiellemme sinkoilivat mm. AMT, LLC, MAC, NAT, NIC, TCP/IP, VLAN, WLAN, VPN ja WEP. Törmäysalue oletusyhdyskäytävällä saattoi johtaa collisioniin tai jitteriin, tai toisinpäin, tai ei sinne päinkään. Osoiteavaruudesta laskeuduttiin paikallisosoitteeseen, onneksi, ehkä.

Vastaantullut OWL ei pöllö ollutkaan. Muitakin olioita matkalla kohtasimme. VAPA:lla ei kalastettu eikä PASilla voinut ajaa. Matkan tekoa hidastamaan oli esteeksi laitettu HTML, XML, PHP, UML ja joku ihmeen entiteetti. MySQL oli käydä kohtalokkaaksi useimmille mutta SIPit, DIPit sekä ERMit ja EDMit ohitimme onnistuneesti.

Kaikesta tästä huolimatta ensimmäiset viisi selviytyjää ovat saavuttamassa finaalin lähiaikoina. Hyvä me!

Kirjoittaja on viittä vaille suorittanut Mikkelin ammattikorkeakoulussa ylemmän AMK-tutkinnon ”sähköinen asiointi ja arkistointi” ja ihmettelee nykypäivän toimintaympäristöä, joka on täynnä lyhenteitä ja kummallisia projektien nimiä.

Heljä Strömberg

Ei kommentteja: