tiistai 14. joulukuuta 2010

Onko pikkujoulukuvat asiakirjoja?

Elkan hallussa on reilusti yli puoli miljoonaa valokuvaa eri yritysten ja elinkeinoelämän järjestöjen arkistoissa. Kuten jokainen varmaankin omien perhealbumien perusteella tietää, niin valokuvia otetaan lähinnä juhlissa ja harvinaislaatuisimmissa tilaisuuksissa. Kovin moni meistä ei kuvaa harmaata arkea, esimerkiksi aamupalan syöntiä marraskuisena aamuna. Sama pätee tietyssä mielessä myös yritysten ottamiin valokuviin. Onhan joukossa tietysti iso määrä esimerkiksi markkinointimielessä tai tuotannon dokumentaation takia otettuja kuvia. Siltikin huomattava osa yritysten valokuvista on otettu erinäisissä juhlatilaisuuksissa, kuten avajaisissa, merkkivuoden tapahtumissa sekä henkilöstön juhlissa.

Onko pikkujouluista otetut valokuvat sitten asiakirjoja tai edes asiakirjallista tietoa? Eivät ne ainakaan virallisten määritysten mukaan ole tehtävien hoidossa syntyneitä, päätöksentekoprosessiin kuuluvia, dokumentteja (tähän välihuomiona, että voisiko joku kääntää "record" sanan suomenkieliseen muotoon). Mutta se että ne eivät ole virallisia asiakirjoja ei kyllä mielestäni millään tavalla vähennä niiden arvoa. Pikemminkin päinvastoin. Minkälainen historiakuva meille jäisi organisaation toiminnasta, jos jäljelle jäisi ainoastaan todistusarvon takia säilytettäviä päätösasiakirjoja. Ja antaako se ylipäätänsä oikean kuvan 2000-luvun Suomesta, jos meistä jäljelle jää tieto syntymäajasta, rokotuksista, ripille pääsystä, ajokortin myöntämisestä, vihkipäivästä ja muutamasta muusta satunnaisesta tiedosta. Kertovatko tuollaiset yksittäiset tiedonjyväset meistä ihmisinä oikeastaan yhtään mitään? Itse ainakin toivoisin, että jos joku tekee minusta sukututkimusta 200 vuoden päästä, niin käyttäisi lähdeaineistona mielummin vaikka Elkan pikkujoulukuvia, kuin jotain kirkonkirjaa tai väestörekisteriä.

Henkilölle joka tutkii vaikkapa 2360-luvulla meidän aikaamme, niin pikkujoulukuvat voivat kertoa tämän ajan yhteiskunnasta huomattavasti ennemmän kuin ne yksittäiset tiedonjyväset. Ainakin pikkujoulukuvista voi seurata suomalaisen juomakulttuurin kehittymistä. Ja monissa tapauksissa pikkujoulujen seurauksena niitä 'oikeita' asiakirjoja on voinut kertyä mm. poliisin tai terveydenhuollon arkistoon...


Ei kommentteja: