perjantai 12. marraskuuta 2010

Nyt on aika terästää sähköisiä palveluita

Kuten Jarmon Elkan uusille nettisivuille kirjoittamasta historiasta käy hyvin selville, on Elka koko toimintahistoriansa ajan pyrkinyt olemaan teknologisessa kehityksessä aktiivisesti mukana. Olimme vuonna 1984 varmasti ensimmäisten arkistojen joukossa, jotka alkoivat hyödyntämään tietokoneita arkistoaineiston luetteloinnissa ja arkistotietokannan suunnittelussa.

Seuraava huippuhetki koettiin 2000-luvun alussa, kun Elma-arkistotietokannassa saatiin yhden ainoan ohjelman alle koottua Elkan kaikki tietojärjestelmät ja toiminnot. Siihen yhdistettiin aiemmin erillisinä toimineet erityismateriaalirekisterit sekä luettelomuotoiset arkistoluettelot. Elmalla oli mahdollista hallinnoida myös kaikkia Elkan prosesseja ensimmäisestä arkistonluovutukseen liittyvästä yhteydenotosta aina tutkijasalilainaan saakka. Siihen pystyi myös liittämään digitoituja objekteja.

Vuosina 2004 – 2006 yhdessä Mikkelin ammattikorkeakoulun kanssa toteutettu ElkaD-projekti nosti meitä osaltaan sähköisen arkistoinnin osaajana kohti Suomen kärkeä. Siinä luotiin prosessit audiovisuaalisen aineiston digitoinnille sekä niiden esittämiseen soveltuva verkkosovellus.

Nyt oli aika ottaa seuraava harppaus sähköisten palveluiden saralla. Tällä kertaa uudistus toteutettiin suoraan ”asiakasrajapinnalla” uusimalla meidän sähköinen viestintämme. Kokonaisuudistukseen on kuulunut verkkolehti Eemeli, joka on tainnut nousta jo Suomen laajalevikkisimmäksi arkistoalan julkaisuksi. Seuraava steppi oli sosiaalisen median mukaan ottaminen Facebookin muodossa. Elkan FB-sivusta ei ainakaan toistaiseksi ole muodostunut Eemelin kaltaista ’hittiä’. Syynä lienee se, ettei sosiaalista mediaa osata oikein vielä hyödyntää päivittäisessä toiminnassa.

Viimeisin – ja selkeästi näkyvin – uudistus on nyt kohdistunut ulkoiseen ilmeeseemme, logoon sekä uudistuneisiin verkkosivuihin. Vanhat oppilastyönä tehdyt nettisivut olivat jo vuosia selkeästi ”aikansa eläneitä”. Niiden suurin ongelma oli hankala päivitettävyys. Uusista sivuista aiomme tehdä huomattavasti aikaisempaa dynaamisemmat. Dynaamisuus tarkoittaa tässä sitä, että niitä on oikeasti tarkoitus päivittääkin. Nettisivujen lisäksi ajankohtaisista asioista tullaan myös bloggaamaan tällä näytöllänne näkyvällä foorumilla.

Toivottavasti nämä edellä mainitsemani uudistukset miellyttävät teitä sähköisten palveluidemme käyttäjiä. Palautetta saa ja pitää antaa, jos jokin tieto ei tahdo löytyä. Sivut on tarkoitettu helposti muokattaviksi, joten mikään ei ole ”kiveen hakattua”.

2 kommenttia:

Visseli kirjoitti...

Kivat sivut näin ensi vilkaisulla! Valokuvia kävin selaamassa, muita tietokantoja en vielä. Joka tapauksessa saitti tuntuu käyttäjäystävälliseltä - meikäläinenkin uskaltaa palata tiedon ääreen uudestaan...on näet ilmaantunut "arkistoallergiaa" joillakin sivustoilla.

ELKA kirjoitti...

Pahoittelut Visselille kommentin hitaasta julkaisusta. Meillä on näköjään vielä opeteltavaa blogin toiminnallisuuksien hallinnassa, mutta eiköhän se tästä.